Златна јесен ”ВИТЕЗОВА”

Рукометаши Обилића завршили су јесењи део нашег најелитнијег рукометног такмичења на деоби трећег и четвртог места са истим бројем бодова колико има и екипа Слоге ЗФ из Пожеге, коју су иначе савладали као домаћини. Тако су ”витезови” превазишли и најоптимистичкије прогнозе и очекивања, обзиром да су са екипом Мокре Горе и повратником Железничарем новајлије у лиги.

 

Након што је стечен статус новог члана Супер лиге агилно руководство клуба повукло је низ потеза у смислу очувања окоснице играчког састава који је освојио прво место у Супер Б рукометној лиги, свесни при томе да је неопходно постојећи састав ојачати на одређеним позицијама играчима који ће донети недостајећи квалитет и искуство. Шампионски састав напустили су Урош Милутиновић (иностранство), Урош Павловић (Партизан), Александар Стојковић (СЦ Вождовац), Огњен Ђурашић и Јанко Илић (Ртањ), док је тренер Даниел Петковић добио на располагање придошлице Милана Ћоровића искусног интернационалца и капитена Црвене звезде, Бобана Живковића такође играча са великим играчким стажом у нашим најквалитетнијим лигама, Милоша Ивошевића такође искусног интернационалца као и Луку Минића члана млађих селекција Србије и капитена прволигаша Новог Београда, перспективног Ивана Антића из Синђелића члана Супер Б лиге и најмлађег у овом саставу ”витезова” Андрију Алавању (Раковица).

Радно и са пуно елана кренуле су припреме за нову сезону 7. августа и након уводног тестирања радило се на отвореним теренима Спортскиг центра у Кошутњаку, где је шефу струке Пековићу асистирао некадашњи играч Обилића и дугогодишњи играч у лигама Француске Марко Павловић. Скоро три недеље ”витезови” су шпартали стазама и реновираним објектима у Кошутњаку, а онда су се преселили у ”стару” базу на Златибору да наставе са финализацијом ”физикалија” за предстојеће изазове у Супер лиги. Мада играчки састав није био у пуном броју, рад на српском планинском лепотану, уз две успешно одигране контролне утакмице са екипом Слоге ЗФ из оближње Пожеге, може се оценити као врло задовољавајући тако да је екипа Обилића спремна дочекала да се ухвати у коштац са новим изазовима.

Жреб је ”витезовима” одредио да нову сезону отпочну сусретом са повратником, након једногодишње паузе, у Супер лигу драстично ’’реновираном’’ екипом Железничара из Ниша. Тај дуел два нова супер лигаша завршен је у Београду без победника, и сигурно је била, гледајући у опште, једна од најквалитетнијих одиграних утакмица у јесењем делу првенства. Како се по завршетку првог дела испоставило то је био и једини бод који је лидер јесењег дела из Ниша изгубио за 11. кола. Мотивисани добрим стартом наставили су ”витезови” са углавном добрим играма, и из кола у коло постигнутим резултатима и пласманима на табели (од 2. до 6. места) били су једно од најпријатнијих изненађења у лиги. Остварени резултати још више добијају на тежини и значају ако се имају у виду пре свега тренажни услови које имају играчи Обилића. Док су други тренирали често и два пута дневно, ”витезови” су то чинили само четири дана у недељи, често у терминима које нису могли да бирају селећи се при томе повремено из хале у халу, тако да су у односу на друге, посебно екипе изван Београда, били сигурно екипа са најлошијим условима по том питању. На све то надовезале су се и повреде битних појединаца за игру ”витезова”, тако да је мало било утакмица у протеклих 11. кола на којима су наступили у истом саставу. Са остварених шест победа (Слога ЗФ, Шамот 65, Југовић, Металопластика, Рудар, Мокра Гора), два ”ремија” (Железничар, Пожаревац), и три изгубљене утакмице (Спартак Војпут, Партизан, Црвена звезда) слободно се може учинак Обилића у јесењем делу Супер лиге оценити као изузетно успешан.

Одлични резултати ”витезова” дошли су као одраз пре свега добре сарадње на релацији управа – стручни рад – играчки погон, где се уважавао сваки појединац без обзира колика била његова улога у том процесу остварења добрих спортских успеха. При томе поред спортских већина играча, након окончаних студија, успешно обавља и извршава своје професионалне обавезе настојећи да их што боље усклади са играчким, што се све доста одражава на њихову форму и дужину опоравка.

И поред свега изнетог са задовољством треба истаћи и појединачни учинак ”витезова” остварен у конкуренцији играча из клубова са звучнијим именима и традицијом. Тако се међу првих двадесет најбољих стрелаца Супер лиге након једанаест одиграних кола на 2. месту налази Стефан Ћирић, а на 5. месту Милан Ћоровић. Овај играч је и 4. најуспешнији извођач ”седмераца” у лиги, а са саиграчем Ћирићем налази се на деоби треће позиције као МВП играч, који се проглашава након сваке одигране утакмице. Екипно Обилић дели трећу позицију за остварени учинак као домаћин (75% освојених бодова,) и пето место са резултатима као гост (62,5% освојених бодова), што им укупно доноси деобу треће позиције са екипом Слоге ЗФ у лиги са процентом успешности од 63,34%. Са задовољством треба истаћи и да је Обилић од стране Директора лиге проглашен носиоцем признања за фер-плеј као најдисциплинованија екипа Супер лиге у јесењем делу такмичења.

Екипа Обилића у најмасовнијем рукометном такмичењу, Купу Србије за 2018. годину, након две победе елиминисана је од градског ривала Црвене звезде у четврт финалу овог такмичења групе ”Центар”, чиме се добио слободан простор пре свега за опоравак и лечење повређених играча.

Добри резултати клуба и допринос појединаца у њиховом остварењу нису остали не запажени од стране рукометне јавности и струке, па је као резултат свега тога уследио позив од стране селектора мушке репрезентације Србије Јовице Цветковића играчу Обилића Стефану Ћирићу у репрезентацију Србије. Тако је наш ”Ћира”, у години када је успешно завршио студије на ФОН-у, након студентског стекао и статус државног репрезентативца, и то као један од тројице из клубова који играју у домаћој лиги (два из Партизана). Са наступима за Србију против селекције Аустрије, Ћирић је после дужег времена остварио то да рукометни клуб Обилић има у својим редовима сениорског репрезентативца.

За разлику од уобичајене паузе између јесењег и пролећног дела првенства ове сезоне, због припрема репрезентације за Европско првенство у Хрватској јануара наредне године, након десет дана одмора одиграће се у овој години још прва два кола из пролећног дела. Тако ће ”витезови” наредног викенда на ноге у Ниш јесењем прваку екипи Железничара, да би у поледњој утакмици у 2017. години угостили екипу Пожаревца. Том утакмицом ставља се тачка на једну од најуспешнијих такмичарских година Обилића, у години када се навршава шест деценија постојања клуба.

Свесни тежине распореда и онога шта их све чека у остатку пролећног дела првенства, у клубу се не занемарују искушења која им следе, тако да ће се до наставка такмичења (3/4. фебруар 2018.) и гостовања директном конкуренту за добар пласман екипи Слоге ЗФ у Пожеги, предузети све што је могуће да се у тај, а и наредне сусрете, уђе што спремније и мотивисаније. Тога су свесни сви, од играча предвођених капитеном Гораном Радовићем, преко тренера Петковића до првог човека клуба Проф. др. Милана Мартића, тако да је за очекивати да ”витезови” наставе тамо где су стали након окончане ”златне” јесени, и да тако потврде епитет најпријатнијег изненађења јесењег дела Супер лиге. За тако нешто сигурно да је потребна и већа подршка, посебно на Бањици, од њихових присталица, јер по игри и понашању ’’витезови’’ сигурно завређују да њихов број буде већи него што је то било у првом делу првенства, где се по броју гледалаца на својим утакмицама екипа Обилића налази на скромном десетом месту у лиги (просек 377 гледалаца). ”Витезови” то са пуним правом заслужују и очекују.