ОДРЖАН ДРУГИ МЕМОРИЈАЛНИ ТУРНИР ”АЛЕКСАНДАР АЦА РАШКОВИЋ”

Други меморијални рукометни турнир посвећен своме више децинијском члану Александру Рашковићу, ркометни клуб ”Обилић” организовао је претходног викенда на Бањици. Током дводневног трајања одигране су прво полуфиналне утакмице, да би у недељу победници утакмица из претходног дана играли за прво, а поражене екипе за треће место на Турниру.

У уводној утакмици Турнира победник првог Турнира екипа ”Обилића” одмерила је снаге са чланом Премијер лиге БиХ екипом ”Слоге” из Горњег Вакуфа Ускопља. Некомплетни домаћини пружили су већим делом сусрета добар отпор тренутно четврто пласираној екипи у најелитнијем рукометном такмичењу БиХ. Неколико везаних техничких грешака ”Витезова” утицале су на резултат после истеклих 60. минута који се завршио без победника (26:26). По Пропозицијама изводила су се по три седмерца наизменично, након којих није још био познат победник ове утакмице (27:27). У наставку другог круга ”Слога” тријумфује након што је њихв играч Дедић био прецзнији од играча ”Витезова” Вокшија и тако донеоси свом клубу улазак у финале (28:27).

И други полуфинални сусрет протекао је у неизвесној игри чланова Аркус лиге ”Партизана” и ”Новог Пазара”. Ривали су се смењивали у
вођству током целе утакмице, а превагу је донео голман ”Партизана”
Трнавац са више успешних одбрана у односу на колеге из ”Новог
Пазара”. Коначан резултат 25:24 за његову екипу доста говори о томе
колико је било узбуђења и напетости, али и грешака у овом сусрету.

Очекивана неизвесност у утакмици за прво место на Турниру, изостала је, јер су гости из Горњег Вакуфа Ускопља показали више умећа и знања од младоликог састава Београђана. Јердноставо пулени Александра Радосављевића су скоро са свих позиција погађали мрежу немоћних голмана ”црно-белих” где су се истакли ефикасни Дедић, Бељака и Пурић, док је капитен Демировић био много пута победник у дуелу са домаћим играчима. На другој страни капитен ”црно-белих” Живковић био је усамљена већа опасност по гол противника који је, како је време одмицало, увећавао своју предност до коначног резултата 33:23.

У борби за треће место на Турниру снаге су одмерили некомплетни
састави оба ривала, мада лепог рукомета није изостало. Код ”Обилића” тон су давали успешним одбранама оба голмана Дражић и Тасић, а у пољу похвале свим играчима, посебно за ”пробуђеног” Аничића, неуморног Мандића, дебитанта Драговића, стандарног Јестровића…За приказану игру на Турниру некомплетног састава ”Витезова” тренер Петковић углавном може бити задовољан, пре свега за исказану борбеност и хтење. Стратег гостију из Новог Пазара Хасан Мемић није имао на располагању комплетан састав на Турниру па ту и лежи можда оправдање за освојено четврто место. Ветеран Жујовић, искусни голман Миленковић, један од најбољих стрелаца Аркус лиге Бандука, убојити Милошевић, нису били на своме нивоу па је изостао њихов бољи пласман.

Организатори Меморијалног турнира су обезбедили спортска признања за екипе и појединце, па је тако за освојено прво место екипи ”Слоге” поред великог прелазног пехара додељен и пехар у трајно власништво, а целокупном саставу припале су и победничке уникатне медаље које су предали ћерка покојника Александра и први капитен ”Обилића” Буца Станисављевић. Њему је иначе пре финалне утакмице за вишегодишње играње и рад у клубу уручиена Специјална Плакета клуба и Монографија СД ”Обилић” од стране Милорада Лађаревића спортског директора РК ”Обилић”. За Најбољег играча на Турниру проглашен је капитен РК ”Партизана” Немања Живковић, а звање Најбољег голмана припало је капитену РК ”Слога” Берзаду Демировићу. Признања најбољим појединцима предао је проф.Др Милан Мартић председник УО РК ”Обилић”.

Рукометни ллуб ”Обилић” захваљује се свим појединцима који су дали
велики удео у организацији другог меморијалног турнира, као и
Заједници рукометних судија и контролора РС Београда чији су чланови обављали званичне функције (судије и делегати) на утакмицама Турнира.