”ВИТЕЗОВИ” ПРЕМА ОЧЕКИВАЊИМА

Након завршеног првог дела Аркус лиге у сезони 2021-2022. ”Витезови” са Врачара пласирали су се према очекивањима на позицију која их даље води у такмичење у оквиру Плеј Аута, односно у борбу за опстанак. После немуштог одређивања састава група од по осам екипа, ”Витезови” су уврштени, како су је назвали у ”групу смрти”, са нашим врхунским клубовима: ”Војводина”, ”Металопластика”, ”Динамо”, ”Црвена Звезда”… У таквом друштву након првог круга, све осим борбе за голи живот, било је за намлађег Суперлигаша из Београда немогућа мисија.

Пету сезону нашег најелитнијег такмичења ”Витезови” су кренули са
прилично реновираним играчким саставом где су већином придошлице биле ”клинци” без веће минутаже у рангу који их је чекао. Тако се тренер Марко Павловић, са мање стажа на клупи и са богатим међународним играчким искуством, нашао на великим искушењима не били све то довео на потребан ниво за овај ниво такмичења. Након добро организованих и доста успелих припрема, делом и на Златибору, клуб се захвалио једном броју придошлица заменивши их младим ”лавовима” углавном из ”Партизана” такође са скромним стажом играња у елити. Са таквим играчким саставом брзо се испоставило да ће игра ”Витезова” доста зависити од игре оних најискуснијих (Сладић, Жујовић, Ивошевић) и нешто млађих из претходне сезоне (Радовић, Топаловић, Теодоровић, Милутиновић, Турудић, повратник Јестровић…).

У склопу припрема одиграно је осам контролних утакмица, по четри са екипама из Аркус и Супер Б лиге, где је акценат био пре свега на
уигравању нових играча (11 од 25 колико их је играло у претходних 12. кола). Приказаном игром на тим припремним мечевима стручни део клуба био је делимично задовољан свесни да ће требати још времена и српљења да се све дигне на ниво ранга такмичења. Уводни мечеви у Панчеву (већи део утакмице) и посебно против Радничког у Београду (победа), показали су да се као лидер екипе наметнуо искусни повратник у домаће рукометне воде Илија Сладић. И управо када се очекивало даље дизање форме и уиграности виша сила (Корона) грубо се поиграла са ”Витезовима”. Тако су, после деликатне повреде Жујовића, редомзбог Пандемије из строја испадали, краће илу дуже, играчи који су требали да буду дуже на терену: Турудић, Милутиновић, Цвијетић. Поред тога нови чланови клуба (Шапоњић, Радивојевић, Гојковић) дошли су у клуб када се првенство захуктало, па је тренер Павловић био скоро као на почетку сезоне са уигравањем и дизању форме екипе. Све то се добрано одразило на исходе наредних утакмица управо са ривалима конкурентним у борби за
опстанак (”Ц. Звезда”, ”Југовић”), док су се млађи калили у дуелима са апсолутним фаворитима (”Војводина”, ”Металопластика”). Након иступања екипе ”Новог Пазара” из започетог такмичења, после првих шест утакмица (седам екипа у групи) екипа ”Обилића” налазила се на зачељу табеле са екипом ”Југовића” са по два бода.

Након десетодневне паузе првенство је настављено другим кругом од шест утакмица, стим да су игране и утакмице у најмасовнијем такмичењу, у Купу Србије. Иако је гледано у целини број играча на тренинзима био задовољавајући (у просеку око 20 плус ”гости”) проблем је био у прескакању тренига доста играча како због ситних повреда тако и због профи или личних разлога (посао, годишњи одмор, возачка обука, репрезентација). Уз то једна група млађих играча (Цвијетић, Баћановић, Вуковић, Вујичић, Антић, Милошевић) истовремено играла је на двојну регистрацију у Супер Б лиги (”Хајдук Вељко”) и Првој лиги (”Лавови”). У таквој атмосфери доживљједино светло у тунело била победа над ”Ц. Звездом” директним конкурентом у борби за опстанак. На све то дошле су у том периоду деликатне повреде Радивојевића и Дражића са дужим одсуствовањем као и двомесечна пауза Турудића (Корона), здравствени проблеми капитена Радовића. Тако да је на три утакмице гол ”Обилића” бранио само један голман (Тасић). Што се Куп такмичења тиче одигране су три утакмице у оквиру групе ”Центар” где су савладане елипе ”Колубаре” и ”Рекреатива”, док је у финалу за ову групу победа припала екипи ”Црвене Звезде”.

Након одиграних дванаест утакмица екипа ”Обилића” завршила је
такмичење у групи ”А” са четри бода и са екипама ”Црвене Звезде” и
”Југовића”, одиграће са екипама из ”Б” групе ”Пролетером” (Зрењанин), ”Спартаком” (Суботица”, ”Мокром Гором” (Зубин Поток) и ”Железничаром 1949” (Ниш) још осам утакмица у оквиру Плеј Аута након чега ће се знати које ће три последње екипе, уз ”Нови Пазар”) напустити Аркус лигу.

Биће то завршетак не баш добро испројектованог и конципираног
такмичења где ће у односу на Плеј Офф засигурно бити много више
неизвесности и борби све до последњег кола. Због свега тога за
очекивати је да ће се многе екипе, посебно директни конкуренти
”Обилића”, поред већ доста јачих састава у односу на почетак такмичења, неће ту и зауставити и ће до краја прелазног рока, односно до наставка такмичења (26-27.фебруар) појачати своје редове са новим играчима. Тако нешто за очекивати је да ураде и ”Витезови”, а колико ће све то бити успешно и квалитетно показаће резултати. Мада су у том погледу, као и у неким други битним факторима за успех једног клуба (дужина и број термина за тренинге, износу надокнаде за бављење спортом), ”Витезови” налазе на зачељу Аркус лиге за очекивати је да ће љубав према клубу као и жеља за личном афирмацијом бити одлучујућа тренеру Павловићу и његовим пуленима да опстану у средини где уживају углед екипе која може сваког ривала непријатно да изненади, а своје пријатеље да разгали.