Лекција “ЦРНО – БЕЛИМА”

У малом градском дербију многи, упућени и не упућени у рукометну скодневницу, па тако и кладионице, пре почетка сусрета углавном су видели ”црно – беле” много ближе победи од гостију са Врачара. Уз то је и Јавни телевизијски сервис овај дуел ставио на свој редовни програм оценивши тако да ће екипе Партизана и Обилића показати великом тв аудиторијуму добру рукометну представу и лепу промоцију овог спорта широм Србије. Значи сви релевантни фактори ишли су у прилог екипи тренера Максића која је једном ногом, уз екипу из Ниша, већ закорачила међу прве четри екипе које иду у даље плеј-оф надигравање за титулу првака државе. Али, по ко зна који пут у спорту изразити фаворит није оправдао своју улогу, па су бодови сасвим заслужено и сигурно припали, можда и највећем пријатном изненађењу ове сезоне у Супер лиги, екипи Обилића.

Сам почетак дуела градских ривала почео је муњевитим вођством домаћина који су већ након одиграна 4. минута имали обећавајућу предност од 4:1, и тако само потврдили очекивања својих присталица, који су их бодрили током свих 60. минута. Међутим тако не мисле и ”витезови”, који брзо консолидују своје редове и предвођени Теодоровићем и Павићем окрећу игру и резултат на своју страну (5:2 – 7.мин; 5:5 – 11.мин; 5:6 – 12.мин). Поменутом двојцу ”витезова” придружују се успешно у нападу Ћоровић и Мирић, односно успешним одбранама капитен Радовић и у зонској одбрани ”5+1” Живановић и као ”фластер” Павић. Овде треба истаћи одлични тактички потез тренера ”витезова” Петковића који је најбољем и најискуснијем у редовима ”црбо-белих” Бојану Бутулији одредио стриктног чувара – ”фластера” (Павић – Аничић – Бијелић) током свих 60.минута, тако да је његова рубрика постигнутих голова на овој утакмици остала празна, што се у досадашњих одиграних 19. кола то десило први пут. Из минута у минут добро осмишљеним акцијама Ћоровића и Миљаковића предност гостију се увећавала (7:8 – 15.мин; 7:9 – 17.мин; 7:10 – 18.мин; 8:11 – 19.мин), где је иначе до сада одлични тандем чувара мреже домаћина Милосављев – Трнавац био углавном беспомоћан пред налетима ”витезова”. У жељи да мало одмори своје пулене од јаког темпа и жестоких дуела, узео је тренер Петковић први тајм-аут у 20. минуту при резултату 8:11, што се испоставило да је било од користи не његовим, него играчима ривала који убрзо поравнавају резултат (11:11 – 24.мин). До краја полувремена играло се гол за гол, при чему су ”витезови” имали стално предност од једног гола, а да тако буде и по истеку 30. минута (14:15) дао је допринос и голман Радовић који се, минут пре истека полувремена, лобом преко целог игралишта уписао у стрелце на утакмици.

Сигурно да је тренер Максић имао много шта да замери својој екипи у свлачионици за остварени резултат у првом делу утакмице. Резултат тога је неколико ”брзих” голова са којима ”црно-бели” после дужег времена поново имају предност (16:15 – 33.мин; 17:16 – 34.мин). Међутим, ”витезови” се нису дали збунити и поново налазе снаге и умећа да буду равноправан такмац фавориту који никако не успева да ухвати прави ритам (20:20 – 43.мин) Од тог тренутка на сцени је углавном екипа са Врачара у чијим редовима је одисала велика жеља за надигравањем и још веће хтење сваког ”витеза” који се нашао на терену да пружи свој максимум. А било је за њих, и њихове одане малобројније присталице, до краја утакмице како се само пожелети може. Мотивисани успешним одбранама Радовића и Стојића (седмерац), а у нападу рационалним Ћоровићем и надахнутим Павићем, гости су ти који контролишу у потпуности ситуацију на терену што потврђује и даље кретање резултата (20:22 – 45.мин; 20:25 – 51.мин). Покушао је стратег домаћих Максић да изменама нађе успешнију поставу и одбрану од претходне, међутим, осим убојитог Миленковића, мало тога је његовим изабраницима полазило за руком, тако да се предност ”витезова” до краја утакмице кретала од три до пет голова (21:26 – 51.мин; 23:26 – 56.мин; 23:28 – 59.мин). Једноставно утисак је да се играло вечерас и преко званичних 60. минута тешко да би се нешто боље десило у корист домаће екипе, јер су имали за противника састав коме би за приказану игру ове ноћи мало ко из Супер лиге могао успешно да се супростави. Заслужени аплаузи од објективног гледалишта и честитке од спортског ривала по завршетку утакмице су прави одраз дешавања на терену и признање ”витезовима” за приказану игру, а за то заслуге припадају како играчима тако и тренеру.

Због слабије гол разлике екипа Обилића се, након одиграних 19. кола налази на 5. месту, са истим бројем бодова као по именима чувенији Црвена Звезда и Металопластика. Наредног викенда следи одмор у такмичењу Супер лиге због финала Купа, а након тога ”витезови” ће бити домаћини врло незгодној екипи Рудара из Костолца која има бод мање од ”витезова”.

РК ПАРТИЗАН – РК ОБИЛИЋ 25 : 29 ( 14:15 )

Сала: СЦ ”Вождовац”.
Гледалаца: 500.
Судије: Вања Антић (Београд) – Јелена Јаковљевић (Јаково)
Седмерци: Партизан 3 (2) Обилић 3 (2)
Искључења: Партизан 8. мин Обилић 12. мин

ПАРТИЗАН: Бутулија, Јокић, Живковић (кап) 5 (1), Минић, Грубић, Радовановић 2, Павловић, Миленковић 8, Милосављев (4 одбране), Пижурица 1, Ђуричић, Трнавац (5 одбрана), Перуничић, Стевановић 2, Микић 1, Максић 6 (1) (тренер: Н. Максић).

ОБИЛИЋ: Радовић (кап – 14 одбрана / 1 гол), Николић, Бијелић 1, Ћоровић 6 (2), Аничић 2, Миљаковић 3, Мирић 3, Павић 6, Стојић (2 одбране / седмерац), Живановић 1, Теодоровић 3, Јестровић 1, Грбић, Антић, Ђорђевић, Ивошевић 2 (тренер: Д. Петковић).

МВП играч утакмице: Слободан Павић (Обилић)