”ВИТЕЗОВИ” П Е Т И

Након одиграна 22. кола у Супер рукометној лиги Србије екипа Обилића је у коначном пласману освојила пето место са истим бројем бодова као и екипа Металопластике, стим да су Шапчани изборили пласман у плеј- оф доигравању на основу боље гол разлике у сусретима са ”витезовима”. Тако је најмлађи супер лигаш из Београда остварио извандредан пласман у нашем најелитнијем рукометном такмичењу, те зато целокупном играчком саставу, рачунајући и оне који нису дочекали крај првенства у дресу Обилића, као и њиховом младом учитељу Даниелу Петковићу, заслужено припадају све похвале за приказану игру, остварене резултате и спортско понашање, па тако сигурно представљају најпријатњие изненађење овогодишњег првенства.

Вољом распореда одигравања утакмица и оствареним резултатима у претходним колима, све утакмице у 22. колу Супер лиге биле су мање више формалног карактера где је само резултат утакмице између Обилића и Црвене звезде директно одређивао коначан пласман не само ова два клуба већ и екипе из Шапца којој је, уз очекивану победу над екипом Рудара на свом паркету, за пласман у плеј-оф одговарао само пораз ”витезова”. Додуше и црвено-бели су пре овог сусрета обезбедили пласман у наставак такмичења, само што се зависно од резултата ове утакмице није знало са које ће позиције у њему стартовати. Око њеног коначног исхода много тога се од стране душебрижника и свезналица знало много пре њеног почетка, односно по њима све је било унапред ”утаначено” између клубова главнога града како би се тако елиминисала чувена Металопластика. Шта више већ је био ”виђен” и нерешен исход дуела на Бањици којим би се задовољили планови два београдска клуба. Игром случаја управо ти заговорници ”нуле” били су врло билизу својој верзији исхода малог београдског дербија, али не као резултату неког договора. На своју жалост да тако не буде ”побринула” се домаћа екипа, чиме је тешка срца и чиста образа показала да још има оних који се из задовољства и љубави према њему, баве спортом.

Сам почетак утакмице није ишао на руку ”витезовима” јер су гости знали да казне, углавном лаким головима из контри, њихов нервозни почетак (1:3 – 6.мин; 3:7 – 10.мин; 5:10 – 16.мин). За то време домаћини су угалвном захваљујући прецизном Аничићу остајали у нади да ће доћи и њихових ”пет минута”. Упаво то се и десило у преосталом времену до одласка на одмор, када након неколико успешних одбрана Стојића ”витезови” почињу да личе на себе, и када са више позиција погађају мрежу посусталог Пејчиновића. Лепа предност гостију топила се из минута у минут (7:10 – 18.мин; 9:12 – 23.мин, 11:13 – 26.мин). Покушавао је захтевни стратег гостију Перуничић да нађе праву поставу која би зауставила ”витезове” у залету, али све је и поред узетог ТА остало без резултата за његову екипу, тако да је у 29. минуту резултат, након уводних 1:1 (4. мин) био по други пут поравнат (13:13). За утеху гостију непосредно пре звука сирене Мандић је ипак донео минималну предност својој екипи (13:14).

Поклапање термина овог рукометног дербија са термином играња вечитог фудбалског дербија, као и директан тв пренос ове утакмице на јавном сервису, сигурно су утицали на посету у претоплој сали на Бањици, али је зато не баш велики рукометни аудиторијум био у другом полувремену награђен како лепотом тако и драматиком који овај спорт чине посебним. Почетак другога дела ”витезови” су наставили тамо где су стали пре одмора (15:15 – 33.мин; 16:15 – 35.мин; 16:16 – 37.мин; 19:19 – 41.мин). Након тога неколико не искоришћених ”зицера” домаћих доноси нову резултатску предност гостима и како је време одмицало чинило се да коначан исход утакмице, осим победе црвено-белих не долази у питање. Међутим расположени Аничић подржан од саиграча не излаже белу заставу борећи се и даље за сваку лопту, па су тако након 22:27 (51.мин) и 25:29 (57.мин) приморали госте, да са играчем мање, узму при резултату 28:29 и трећи тајм-аут (59’32”) како би дошли до бодова. Безуспешан напад црвено-белих сада даје наду ”витезовима” да ипак дођу до жељеног нерешеног резултата, али не као последице ”обавештених” рукометних зналаца, већ као награде за уложени напор да то и остваре. Након трећег тајм-аута тренер Петковић је на 18. секунди пре краја повукао из игре голмана Радовића и тако омогућио својој екипи напад са 7 на 5 играча противника. У тим тренуцима сву одговорност преузима на себе најискуснији Ћоровић, ове сезоне у више наврата играч који је ”витезовима” донео доста радости и бодова, али овог пута Љубеновић је прочитао његову намеру и не само да је одбранио преурањени шут Ћоровића него је још успео и да погоди небрањену мрежу домаћина и тако потврди треће место својој екипи, а екипи Металопластике улазак у плеј-оф.

”Витезовима” сигурно остаје жал за пропуштеном приликом да се одмере у доигравање међу шест наших најбољих екипа за титулу првака и излазак на евро сцену, али зато могу за све остварено уздигнута чела да погледају у очи сваког искреног пријатеља рукомета у нас.

РК ОБИЛИЋ – РК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 28 : 30 (13 : 14)

Сала: СЦ ”Вождовац”.
Гледалаца: 300.
Судије: Милош Јевтић (Лазаревац) – Ђорђе Јевтић (Лазаревац)
Седмерци: Обилић 11 (10) Црвена звезда 6 (4)
Искључења: Обилић 0. мин Црвена звезда 8. мин

ОБИЛИЋ: Радовић (кап – 5 одбрана / 2 пенала), Николић 1, Бијелић, Ћоровић 1, Аничић 13 (8), Јестровић 1, Радовановић (1 одбрана), Миљаковић 2, Мирић 1, Павић 3 (2), Стојић (4 одбране), Живановић, Теодоровић 2, Антић, Ђорђевић 2, Ивошевић 2 (тренер Д. Петковић).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Чоловић, Шотић 2, Радисављевић, А. Бабић 5 (2), Ивановић 3, Пешић 2, Љубеновић (3 одбране), Бугариновић 1, Милосављевић 3, Д. Бабић (кап) 2, Пејчиновић (11 одбрана), Мандић 6 (2), Рајичевић 1, Кљајић 4, Зејак 1, Ђурковић (тренер: Н. Перуничић).

МВП грач утакмице: Растко Аничић (Обилић)